Hitta Odd Fellow

Sök på valfri ort för att hitta Odd Fellow-verksamheter i Sverige.

Intresserad?

Vill du veta mer om Odd Fellow och hur du kan bli medlem i Orden, vad det innebär och vad du kan göra för omvärlden? Fyll i vår intresseanmälan så kontaktar vi dig.

Odd Fellow hjälper cancersjuka barn
40-årsjubileum - en glädjens fest. Även för svårt sjuka barn.

En mörk höstkväll i slutet av oktober 2013 rådde hög feststämning i Odd Fellow Ordens hus i Västerås. Ordenssalen var fylld av 140 förväntansfulla högtidsklädda systrar och bröder som samlats för att fira att Rebeckalogen nr 16 Karin Månsdotter nu "fyllde 40 år".

      — I kväll är det en glädjens fest, sade Övermästaren Ulla Björnberg i sitt välkomsttal, dessutom är det alldeles särskilt fint att både Rebeckaloger och Brödraloger, Rebeckaläger och Brödraläger har kommit hit för att tillsammans med oss i Rebeckalogen nr 16 Karin Månsdotter fira denna vår högtid. Vid ett jubileum tänker jag ofta i olika riktningar och så även ikväll, och med orden ”Jag ser med tacksamhet tillbaka, med systerlig kärlek åt sidorna, med tro och hopp uppåt och med mod och tillförsikt framåt”, förklarade hon jubileumshögtiden öppnad.

En av stiftarna ExRådskaplan Karin Andersson, tillika logens första Undermästare, gjorde en intressant historisk tillbakablick över de 40 åren och högtidstalet hölls av ExRådspresident Ingegerd Meyerhoff, som också gästade logen vid dess instituering 1973.

Logens jubileumsgåva på 30 000 kronor överlämnades till två, något överraskade över den stora summan, representanter för Barncancerföreningen Mellansveriges  lokalavdelning i Västerås. För dem är 30 000 kronor mycket pengar och de kommer att använda dem till att stötta cancerdrabbade barn/ungdomar och deras familjer.

Under kvällen fick logen ett uppskattat besök. I mörkröd fotsid klänning, med vit pipkrage och vacker hätta, skred Karin Månsdotter, gestaltad av syster Anita Sandström, värdigt in i ordenssalen. Hon berättade fängslande om sitt liv från servitris och piga, till Erik XIV:s gemål och drottning, och slutligen, under 37 år, som änka och härskarinna på gården Liuksiala i Finland.
      Dräkten som Karin Månsdotter bar var sydd av fyra logesystrar.