En halv miljon till sjuka barn
Unik stor insamling till Hjältarnas Hus

Till Norrlands universitetssjukhus i Umeå remitteras svårt sjuka barn och deras familjer från de fyra nordligaste länen. Norrland har saknat ett anhörighus, trots att området spänner över fyra län: Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

Hjältarnas Hus Umeå – nästan som hemma

Hjältarnas hus i Umeå (se bilden högst upp på sidan) blir ett tillfälligt hem för de barnfamiljer där någon drabbats av långvarig sjukdom. Ett familjehus anpassat till barnen intill Norrlands Universitetssjukhus i Umeå med plats för 15 familjerum. Här kan barnen bo tillsammans med sina nära under påfrestande behandlingsperioder, oavsett om sjukhusvistelsen sträcker sig över ett par dagar, veckor eller månader. Vi vet att alla mår bättre om man får vara tillsammans i en svår situation och i en miljö som inte är en sjukhussal. Någonstans där man kan ha en så fungerande vardag som möjligt, laga mat, ha fredagsmys och ta emot släktingar och vänner. Ett hem, nästan som hemma.
      Landstinget svarar för investeringen (bygget) och anläggningen kommer att hyras av Föreningen Hjältarnas Hus i Umeå. Föreningen ska också svara för den utrustning som stärker hemkänsla, trygghet och sysselsättning för de barnfamiljer som flyttar in under hösten 2017.

Ett viktigt projekt

Odd Fellow Ordens loger, läger och klubbar i Umeå, Skellefteå, Vindeln och Örnsköldsvik startade två år tillbaka lokala projekt i syfte att samla in medel till Hjältarnas Hus.
      Systrar och bröder har genomfört massor av lokala aktiviteter och är mycket stolta över resultatet som blev en gåva på 500 000
kronor till Hjältarnas Hus. 

Stolta leverantörer av Odd-björnar till invigningen av Hjältarnas Hus. Systrar och bröder från loger och läger i Umeå.

Det största välgörenhetsprojektet någonsin

Anders Johanhage, medlem i Odd Fellow-logen nr 93 Georg Carl Von Döbeln i Umeå berättar:
      – Detta är vårt enskilt största lokala välgörenhetsprojekt någonsin inom Rebeckadistrikt 9 och Brödradistrikt 11 och alla är vi mycket stolta och nöjda över resultatet. Utifrån samtal och samråd med ledningen för Hjältarnas Hus, så är tanken att vårt bidrag ska användas till inköp av inredning och utrustning - i huvudsak kring områdena kunskap, lek, hälsa och media. En gåva som ska visa Odd Fellow Ordens omtanke kring barn och ungdomar.
      – Våra logers och lägers lokala insatser kring detta projekt kommer också att fortsätta många år framöver. Vi planerar bland annat insamlingar så att varje inskrivet barn, syskon och kompisar ska få en Odd-Björn vid ankomst eller besök. Vi har också önskat att sätta upp en Odd-Björn i ett inglasat skåp på en av väggarna i huset. Gärna med en informativ text om nallen och Odd Fellow Orden. Vi har också systrar och bröder som skulle vilja besöka huset och läsa sagor för barnen.

Ex vice Storsire Stina Carlson överlämnar 500 000 kronor i form av  Odd-Björnar och ett symboliskt paket till Björn Jonsson, ordförande i Hjältarnas Hus Umeå.

Ett projekt som har skapat "ringar på vattnet"

Broder Anders tänker långsiktigt:
      – Med vårt upplägg kommer projektet att hållas levande och intressant i många år framöver. Glada är vi också över det intresse som den lokala pressen visat oss med återkommande inslag i våra lokaltidningar. Något som folk i allmänhet uppmärksammat:  "Heja Odd Fellow, bra gjort!", sa en arbetskompis till mig nyligen, efter ha läst om vår gåva vid invigningen av huset.  Bra utåtriktad marknadsföring för vår Orden. Vi visar vilka vi är, vad vi står för, vad vi vill, vad vi gör, och att vi finns.

Hjältarnas Hus bjöd på tårtkalas med Odd Fellows som tack för engagemang och gåvor.