Hitta Odd Fellow

Sök på valfri ort för att hitta Odd Fellow-verksamheter i Sverige.

Intresserad?

Vill du veta mer om Odd Fellow och hur du kan bli medlem i Orden, vad det innebär och vad du kan göra för omvärlden? Fyll i vår intresseanmälan så kontaktar vi dig.

Odd Fellow Orden älskar "små lejon"
Pengar från Odd Fellow hjälper barn i Ghana

Det började som en barndomsdröm att någon gång resa till Afrika. Det slutade med att två tjejer från Enköping ser till att barnhemsbarn i Ghana nu får utbildning och tryggt boende med pengar från bland annat Odd Fellow som skänkt 15 600 kronor.
— Vi har 30 barns framtid i vår händer. Det är ett stort ansvar, säger Madeleine Nordström och Isabel Widman, 20 år.

Utan att vara med i Odd Fellow lever de som få andra upp till två av Odd Fellows budord: Hjälpa de nödställda och Uppfostra de föräldralösa.
      — Vi trodde inte att vi skulle kunna brinna så för något som vi brinner för det här. När vi tänker på den resa vi gjort blir allt annat inte lika viktigt, säger Isabel.

Den långa resan, både geografiskt och i det inre, startade 2013 när de två reste till norra Ghana för att arbeta som volontärer i ett barnhem i Tamale. Värdfamiljen bestod av värdmamman Felicia, hennes man, hennes två systrar samt tre barn. Det var meningen att Madeleine och Isabel skulle hjälpa till lite grann och sitta med barnen men så blev det inte.  Redan efter ett par veckor ordnade de med hjälp av familjerna i Sverige skoluniformer till barnen. Det dröjde heller inte länge förrän de två svenskorna höll lektioner för 65 småbarn som inte kunde ett ord engelska.
      — Vi gjorde vårt bästa för att lära ut enkla grejer som alfabetet, siffror, kroppsdelar med mera, minns Madeleine och Isabel.
På eftermiddagarna gick de tillbaka till barnhemmet som låg ett par hundra meter bort. Där fick barnen lunch och det blev tid för lek, musik och dans.

Teckenspråk

Till en början var det svårt för barnen och volontärerna att förstå varandra men med teckenspråk och god vilja gick det ändå och så småningom pratade Madeleine och Isabel engelska med barnen som svarade på sitt eget språk, dagbani.

Madeleine visar ett avsnitt ur sin dagbok som handlar om en eftermiddag där de och barnen sitter i trädets skugga under Afrikas sol:
”Skuggan som trädet skapar blir som en som en kall gräns som barnen inte vill lämna. Jag följer efter Rafia och så fort jag kommer innanför den här gränsen så studsar Amilo fram till mig och ger mig en stor kram. Bella kommer tillbaka och vi kollar på Fadila som busar och skrattar. Hon som bara för några veckor sedan inte sa ett ord och inte ens existerade i denna grupp. Vi inser för första gången vilken skillnad vi faktiskt har gjort.
      "Kan du inse att vi faktiskt är här?", frågar Bella. Och för första gången så kunde vi det. Inse att vi efter över ett år av prat och planerande, befann oss i Afrika, tillsammans med världens finaste ungar.”

Little lions

När de kom tillbaka till Enköping i november 2013 startade de insamlingsprojektet Little lions. Anledningen var att hyreskontraktet för barnhemmet skulle gå ut och barnen riskerade att hamna på gatan igen.
      — Namnet Little lions kommer från barnens favoritlåt "A lion" som de ofta sjöng och dansade till när vi var där, förklarar Isabel.

En hemsida  www.littlelions.se  och en FaceBooksida skapades och pengar började samlas in.Tanken var att bygga ett hus på den tomt värdmamman Felicia redan ägde. Det skulle kosta 48 000 kronor. I januari i år hade cirka 30 000 kronor samlats ihop och skickats ner.
      Då började motgångarna. Bybor attackerade byggarbetarna och hävdade att hövdingen lovat dem tomten. Efter diverse turer bestämde sig Madeleine och Isabel för att bygga ett tillfälligt hus på tomten men innan det bygget hann starta klubbades en ny lag igenom som skärpte kraven på barnhem. Alla barnhem måste nu registreras och det kom krav på storleken på ett barnhem. Det slutade med att värdmamman Felicia köpte en tomt i grannbyn Nyankpala. Där ska barnhemmet Little Lions Orphans Center byggas. Det får tio sovrum, två badrum, ett kök, säkerhetsdörrar och skollokaler. 
      Idag bor det 30 barn i åldrarna tre till tio år på på Tuunayili Orphans Centre.  Det nya huset är så stort att det ska bli möjligt att ta emot ytterligare barn och i framtidsplanerna ingår också att anställa en kock och att kunna avlöna den personal som arbetar där idag.

15 600 från Odd Fellow Orden

Enligt den ursprungliga kalkylen skulle ett nytt barnhem kosta 48 000 kronor men med allt som hände med att köpa ny tomt och bygga ett större barnhem och registrera det är summan som behövs nära 120 000 kronor.
      — Under nio-tio månader har vi samlat in 108 000 kronor, bland annat tack vare Odd Fellow Orden, andra organisationer och privatpersoner. Det som återstår är 10 000 kronor till registreringen och pengar till madrasser och skåp, säger Madeleine.
      En viktig del av de insamlade pengarna kommer från Odd Fellow Orden som genom Storlogens barnfond, B62 Silverberget och R87 Eva Bergenstråhle i Sala, R76 Ebba Brahe i Enköping och Storlogens barnfond har tillsammans skänkt 15 622 kronor.
      — Alla pengar kommer fram, och resorna till Ghana betalar vi själva, påpekar Madeleine och Isabel. Värdmamman där nere har alltid lyssnat på vår åsikt och vill att vi är med och fattar alla viktiga beslut eftersom det är vi som startat projektet. Dessutom reser vi ju ner och ser med egna ögon att pengarna kommer till nytta.


Odd Fellow i Sala har tillsammans med R76 Ebba Brahe i Enköping och Storlogens barnfond  samlat ihop 15 622 kronor till projektet Little lions.
Från vänster övermästare Tomas Nogelius i B62 Silverberget, Isabel Widman, Madeleine Nordström och Marie-Louise Wallin, övermästare i R87 Eva Bergenstråhle. Foto: Ulf Palm.

Framtiden

22 oktober reser de ner ännu en gång till Ghana och stannar där till strax före lucia. Under hösten ska barnen flytta in i det nya barnhemmet. Men vad händer sedan?
      — Projektet fortsätter men inte i lika intensivt tempo som hittills. Vi har också diskuterat att ha månadsgivare.

Hade ni gjort om det ifall ni vetat vad ni gav er in på?
      — Det har vi diskuterat jättemycket, svarar båda med ett skratt. Det har varit motigt ibland, bland annat för att förutsättningarna ändrats efter hand. Dessutom är det stora kulturskillnader mellan Ghana och Sverige, så det har varit bra att vi har varit två om det här, men nu är det absolut värt allt slit.
      De avslutar med ett citat som på svenska betyder ungefär:
”Jag funderade ofta på varför inte någon gjorde något. Sedan insåg jag att jag är någon”.
      — Vi anser att alla människor kan göra en liten skillnad här i världen och detta är vårt sätt, avslutar Madeleine och Isabel.

Text: Ulf PalmB62 Silverberget

(Publicerat 2014-10-19)

Påtaglig värme - både utanpå och inuti – det visar Madeleine Nordström.
Foto: Isabel Widman.