Odd-björnar
Odd Fellow har tröstat 75 000 sjuka barn!

Små barn som blir sjuka eller skadade åker ambulans ibland. De är ledsna, rädda och ensamma i en situation som är helt ny. De kanske även har ont. Då gör Odd Fellow Orden som vanligt en insats.

Odd Fellow Orden har som mål att hjälpa och stödja människor som har det svårt. Det mesta av allt det vi, våra loger, läger och medlemmar gör i vårt avlånga land, det gör vi i det tysta. Varje år sker olika insatser i medmänsklighetens och människokärlekens tjänst i en omfatning som motsvarar många miljoner kronor. Mycket går som stöd till medicinsk forskning, men under de senaste decennierna har vårt fokus även legat på barn som på olika sätt har det svårt. Barn vars föräldrar sitter i fängelse och barn som är sjuka. Odd Fellow Orden bidrog med stora belopp för att möjliggöra skapandet av det föräldrahotell som finns vid Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm. Men vi gör mer i form av många, många små insatser över hela landet:

Vi kan inte räcka alla stackars barn en hand – men vi räcker dem en gosig nalle

Odd bjornar b200 web1997 tog Orden fram en liten mysig nalle. Vi döpte den till "Odd-Björn". Tanken var att vi skulle köpa in dessa nallar för att sedan lämna dem till ambulanspersonal över landet. När de fick en liten ledsen eller rädd krabat ombord i ambulansen skulle de försöka ge dessa små lite tröst genom att skänka dem en "Odd-Björn" – en liten mysig, mjuk och go' nalle.. 

75 000 ledsna barn har fått nallar

Totalt har Odd Fellow Orden i Sverige via alla sina loger och läger deltagit i detta behjärtansvärda arbete. När vi 2012 räknar ihop allt som gjorts med dessa nallar, visar det sig att vi sedan starten har skänkt mer än 75 000 "Odd-Björn".
      I början av 2015 gjorde vi en uppräkning och den visade att antale skänta nallar var uppe i 66 000. Alla dessa nallar har köpts in av lokala loger och läger med hjäp av pengar som medlemmarna har skänkt och sedan har nallarna delats ut till den lokala Räddningstjänsten eller den organisation som ansvarar för ambulanstransporterna. Sedan dess har ytterligare 9 000 gosiga nallar ryckt ut för att hälpa.
      För att vara ständigt redo att hjälpa har Orden nu beställt ytterligare 4 000 Odd-Björn så att landets loger kan fortsätta att göra fler ledsna barn lite gladare.

Svårt att mäta effekterna

Självklart skulle vi gärna vilja samla alla det positiva som nalleprojektet har skapat. Visst skulle vi gärna ha sett de omedelbara effekterna hos alla de femtiotusen barnen som fått en liten, tillfällig, men välbehövd tröst. Det går ju tyvärr inte, men den återkoppling vi har fått och ständigt får från ambulans- och sjukvårdspersonal, från föräldrar, syskon och anhöriga, är så härlig att vi fortsätter att dela ut nallar – så mycket vi orkar och kan.

 

NALLAR I HÖGSTA BEREDSK​AP FÖR NÄSTA UTRYCKNING.
Lennart Nordström förklarar att det lilla kortet som syns på en av nallarna är ett ”gåvokort” som talar om att det är en gåva från Odd Fellow-logerna samt med kort beskrivning av Odd Fellow Orden.