Hitta Odd Fellow

Sök på valfri ort för att hitta Odd Fellow-verksamheter i Sverige.

Intresserad?

Vill du veta mer om Odd Fellow och hur du kan bli medlem i Orden, vad det innebär och vad du kan göra för omvärlden? Fyll i vår intresseanmälan så kontaktar vi dig.

Hjälp till Linus barnstöd
Systrar i Hedemora hjälper barn

I många loger används insamlingsbössor vid varje sammanträde. Den som vill bidra gör det med den summa som passar plånboken. Det är gesten som räknas mer än antalet kronor. Så gör även systrarna i Rebeckalogen nr 113 Kerstin Hed i Hedemora. Under första halvåret 2013 fanns ett särskilt mål med insamlingarna; Linus barnstöd, en verksamhet som finns i både Hedemora och Avesta. Genom att samarbeta med Storlogen kunde nästan 11 000 kronor överlämnas i oktober.

Vad är då Linus barnstöd?

Barn och ungdomar som lever i familjer med drogproblematik, får möjlighet att komma med i en grupp för att tillsammans bearbeta de problem som uppstår med föräldrar som missbrukar. Som vi vet brukar dessa barn lägga skulden på sig själva och det kan yttra sig på många olika sätt. 

Så här står det i en folder som Linus-barnstöd har tagit fram:

För dig som är barn eller tonåring och har förälder/annan närstående som är beroende av alkohol eller andra droger.
Vi erbjuder dig att vara med i en grupp där du träffar jämnåriga i samma situation. Vi vet att du inte är ensam om din situation. Det är många barn och tonåringar som lever i en familj där någon förälder/annan närstående är beroende av alkohol eller andra droger.

Med den här gruppen vill vi att du ska:

  • upptäcka att du inte är ensam.
  • förstå att det inte är ditt fel när en förälder/annan i din närhet missbrukar.
  • få möjlighet att visa vad du känner.
  • få kunskap om alkohol och droger.
  • bli så stark att du kan säga nej till något du inte vill.

Så här går det till.
Gruppen träffas en eftermiddag/kväll två timmar i veckan 10 - 15 gånger. Varje gruppträff handlar om hur det är att vara barn i en familj där någon förälder/annan i din närhet missbrukar droger. Vi delar våra erfarenheter, gör studiebesök och bjuder in en gäst. Vi tittar på film, fikar, gör utflykter, leker och skapar i olika material.
Vi har roligt tillsammans! Allt du berättar stannar i förtroende i gruppen! Gruppindelning är 7-9 år, 10-12 år, 13 år och uppåt. Om du vill vara med i en grupp eller bara fråga något kan du ringa, maila, skriva brev eller be någon vuxen om hjälp för att nå oss.

Stöd ur den centrala Barnfonden

Systrarna i Hedemora sökte också pengar från Barnfonden, en av de centralt förvaltade fonderna inom Svenska Odd Fellow Orden. Detta gjorde att summan dubblades och blev totalt 10 884 kronor som Linus-verksa,mheterna i Avesta och Hedemora fick dela på. Glädjen var stor hos mottagarna!

Stilfull överlämning

I september anordnade Svenska kyrkans Avesta-församlingar en välbesökt kyrkomässa i parken. Kyrkoherde Roland Söderberg från Grytnäs församling kom med förslag om att logen skulle överlämna gåvan vid detta tillfälle, och så blev det.


Logens ExÖvermästare Kerstin Floberg och kyrkoherde Roland Söderberg under den lilla överlämningsceremonien.