Fem ungdomar ger allt
Fem ungdomar ger allt

Calle Wollgård är en ung grabb från Karlskoga. En kille som bryr sig. Det märks tydligt på vad han vill göra med sitt liv. Calle har i flera omgångar arbetat som volontär vid Odd Fellows barnhem i thailändska Muang Mai. Men det räckte inte. Calle ville göra mer.

Det här är den sanna sagan om hur fem ungdomar från Värmland vandrar för en bättre värld.

En bit in på 2011 började Calle och hans kompis Christoffer Collin fundera på att göra en lång vandring tillsammans. Frågan om var denna vandring skulle genomföras fick snabbt ett svar: Thailand. Calle gillar Thailand, men vet också hur det står till där. Många barn blev föräldralösa i samband med tsunamikatastrofen för snart åtta år sedan.

Det var då de båda vännerna födde idén om att "slå två flugor i en smäll". De satte ett namn på sin dröm. Det blev HAPPY WALK. Vandringen skulle gå mellan Bangkok och Phuket, en sträcka på 90 mil. De skulle försöka få in sponsorer som skänkte pengar per avverkade kilometrar - pengar som sedan skulle skänkas till barnhemmet i Muang Mai.

Karlskoga Tidning har följt utvecklingen med stort intresse. Det har lett till att det har börjat komma in sponsorpengar både från företag och privatpersoner samt att ytterligare tre ungdomar har anslutit sig till vandringen. De fem som ska genomföra den långa, svettiga vandringen för ett mycket välgörande ändamål är nu Calle Wollgård, Christoffer Collin, Sofie Book, Sofia Hagström och Evelina Bodin. Kvintetten bakom projektet Happy Walk kommer att helt privat bekosta både flygresorna och uppehället. Varenda krona som skänks går oavkortat till barnhemmet.

27 oktober startar den 900 kilometer långa vandringen i Bangkok. Ungdomarna hoppas nå målet vid barnhemmet i Muang Mai innan årsskiftet. Under tiden fram till avresan fortsätter kompisarna att jaga sponsorer och donatorer som är beredda att skänka en viss summa per vandrad kilometer. En krona per kilometer blir 900 kronor, en summa som många borde kunna bidra med.

Samtidigt måste de förbereda sig både fysiskt och psykiskt. Det blir en tuff tid i Thailand - så pass tuff att alla är överens om att utmaningen är fullföljd om endast en av de fem orkar ända fram. Happy Walk har en egen webplats www.happywalk.se där du fortfarande kan skänka pengar. På samma webplats kommer Evelina, Sofie, Sofia, Chriostoffer och Calle att blogga och berätta om sitt långa vandringsäventyr längs Thailands västkust.

Odd Fellow Orden önskar LYCKA TILL!

Bilden ovan har vi fått låna med tillstånd av fotograf Charlotte Von Friedrichs. Den visar från vänster: Calle Wollgård, Sofie Book, Sofia Hagström, Christoffer Collin och Evelina Bodin.