Fakta om barnhemmet
Mer fakta om barnhemmet

Dimensionerat för att kunna ta emot 60 barn...

...men hittills har inte hela kapaciteten utnyttjats. Barnen som togs om hand till att börja med har till viss del kunnat återförenas med sina familjer och andra barn har kommit i deras ställe. För närvarande kommer barn till Barnhemmet efter begäran från Röda Korset i Phuket. Man blir  även kontaktad av lokala sjukhus och skolor om de finner att något barn far illa. Utöver dessa har man kontakt med en thailändsk organisation som hjälper barn till HIV/AIDS drabbade familjer. Barnen är i olika åldrar från 3 till 18 år.

Fem byggnader

Byggnationen på området består av fem byggnader med totalt 29 rum om 4 x 8 m i storlek. I varje rum finns vatten och avlopp samt kakelklädd toalett och duschutrymme. Standarden är god thailändsk med klinkerplattor på golvet och fläkt samt kylskåp. Förutom dessa rum finns utrymmen för kök, matsal och lektionssal/samlingslokal. De senare saknar ytterväggar på grund av klimatet. Av rummen har två tagits i anspråk för kontor och ett som förråd. Barnen bor fyra i varje rum och volontärerna bor två i varje rum. Vissa rum bebos av barn boende på barnhemmet med någon anhörig (ensam mamma, farmor eller liknande). Mellan två av byggnaderna finns utrymme för tvättmaskiner.

Andehus

På området finns även uppfört ett stort andehus med Buddhastaty samt ett närliggande pumphus i samma stil. Hela området är omgärdat av en vitmålad betongmur som skydd för ovälkomna djur av skilda slag. 

Skolutbildning

Genom samarbete med flera skolor i området får alla barn tillgång till skolutbildning enligt den obligatoriska thailändska skolan. För hjälp med läxläsning har barnhemmet anställt en lärare till Wat Muang Mai skola som efter sitt arbete i skolan kommer till barnhemmet för att hjälpa barnen med läxorna. Utöver detta håller den thailändska personalen i extra undervisning i Thailändska och matematik för de barn som behöver. Extra undervisning i engelska för samtliga barn sköts av volontärena samt av en pensionerad lärarinna från England som kommer varje söndag till barnhemmet,.
     Avsikten är inte att enbart ge barnen mat och husrum utan även en utbildning som ger dem en chans till en bättre framtid. För de litet äldre barnen som snart skall lämna skolan ordnas praktikplatser hos olika arbetsgivare för att på detta sätt förbereda dem för ett liv utanför Barnhemmet. Det har visat sig att barnen från barnhemmet klarar sig mycket bra i skolan och 2011 kunde en pojke fortätta sina studier på universitet. Fler barn kommer att följa i hans fotspår.

Svensk ledning

Anställda vid Barnhemmet som föreståndare är Susanne Jansson och Hans Forsell. Till deras hjälp finns ett antal thailändska anställda samt 4-6 volontärer, främst från Sverige. Förutom att hjälpa till med barnen har volontärerna som uppgift att under den tid barnen är i skolan åka runt till de olika skolorna och undervisa i engelska. På detta sätt hjälper barnhemmet de lokala skolorna med lärarkraft utan kostnad för skolan som i många fall inte har råd att anställa utländska lärare.

För mer information om att arbeta som volontär på Barnhemmet hänvisas till Barnhemmets webplats www.barnhem.org.

Här ligger barnhemmet

Karta muangmai B300

Barnhemmet ligger på nordöstra delen av ön Phuket i ett samhälle som heter Muang Mai. Det ligger ca 10 minuter med bil öster om flygplatsen.