Gustaf Wasa
Information

Här kan Logens bröder hitta aktuella inbjudningar, nyheter och sena ändringar. Du som inte är logemedlem kan - längre ner på sidan - hitta adekvat information.

 


Information till blivande bröder:

Vad händer en logekväll? 
En logekväll startar normalt klockan 19.00 med ett logesammanträde som pågår i cirka en och en halv timme. Kvällar när gradgivning sker, brukar  det bli lite längre. Odd Fellow är en sluten orden. Närvaro och vad som avhandlas vid ett sammanträde är, som så ofta i föreningslandet Sverige, bara för medlemmar.

Till skillnad från vad som är fallet i många andra ordenssällskap får dock alla som blivit medlemmar i Odd Fellows vara med på alla möten, med undantag för gradgivning i högre grader än den egna, inte bara i den egna logen, utan även som gäst i andra loger - i Sverige eller ute i världen.

Efter sammanträdet träffas logens medlemmar i den så kallade "klubben". Där äter man en gemensam brödramåltid under gemytligt småpratande. I samband med måltiden i klubben kan det förekomma föredrag eller underhållning av olika slag. Några av bröderna kanske fortsätter samspråket i baren, om klockan inte redan blivit alldeles för mycket, vilket den som bekant brukar bli när man har trevligt bland vänner en kväll.

Vad gör logen annars? 
Logen nr 13 Gustaf Wasa arrangerar dessutom olika fester och utflykter under året, då vi inbjuder våra damer och vänner: Vårsupé med dans, och vår uppskattade barnfest med julgransplundring är två exempel. Vi har också en mycket uppskattad försommarutflykt, där änkorna efter avlidna logebröder bjuds på hela arrangemanget med resa, inträden, mat och dryck.

Det viktigaste för oss är dock kamratskapet och det humanitära program som Odd Fellows står för. Du står sällan ensam eller utan hjälp om du är medlem i Odd Fellows, var du än befinner dig i världen.

Många har också blivit hjälpta genom Odd Fellows. Livräddningskryssaren Odd Fellow, bidragen till Astrid Lindgrens Barnsjukhus och satsningen på humanitär hjälp till balkanflyktingarna är några exempel där hela Odd Fellow-Sverige gjort en gemensam insats. Bidragen från vår egen loge till Alzheimer-forskningen har genererat lovande forskningsresultat.

Vi hoppas att detta ska verka lockande för dig som ännu inte är en ordensbroder. Som medlem i Odd Fellows är du en del av en - fast sammansvetsad och världsomfattande - kedja där du ger av din kunskap, din erfarenhet och din människokärlek. Du kan vara förvissad om att få minst lika mycket tillbaka.

Är det dyrt att vara med? 
I vår loge är årsavgiften för närvarande 1200 kr per år. Utöver årsavgiften betalas inför varje logegrad en gradavgift om 300 kr. Det finns i logen tre grader plus invigningsgraden. Dessa 1200 kr i gradavgifter är fördelade på flera år.

Är det några speciella kläder? 
Vid invigning av nya medlemmar, vid gradgivning och vid installation av nya ämbetsmän bär vi högtidsdräkt, vilket innebär frack med svart väst och vit rosett ( "HD" i möteskalendern). Att hyra en frack är trassligt och kostar en del. I detta sammanhang är det billigast och bekvämast att köpa sig en egen. Räkna med ca 4.000 kr för en frack med alla tillbehör.

Vanliga logekvällar är det mörk kostym med silvergrå slips som gäller ( "MK" i möteskalendern). Det kanske kan tyckas vara lite gammaldags, men bidrar till den stil vi önskar hålla i logen. Glöm inte näsduken i bröstfickan!

När det står "VK" i möteskalendern är det vanlig vårdad klädsel som gäller.

Gemensam brödramåltid, vad kostar det? 
Varje logekväll avslutas, som tidigare nämnts, med en gemensam måltid som var och en själv betalar. Denna måltid kan kosta en dryg hundralapp eller mer, beroende på vad och hur mycket man dricker till maten. Priserna i restaurangen och baren i Ordenshuset är dock en bit lägre än ute på stan.

Hur blir man medlem i logen nr 13 Gustaf Wasa?
Medlem blir man vanligen på rekommendation av av en tidigare logemedlem, som också hjälper till med att fylla i den ansökan som ska lämnas in. Är Du intresserad av vår verksamhet, men inte bekant med någon logemedlem, kontakta då logens ÖM, UM eller PS för information.

Som regel inbjuds de intresserade med hustru eller vän till en s.k. vänafton innan invigningen i logen. Detta är ett bra tillfälle för en själv och partnern att ställa frågor och få ytterligare information.