Margareta Burea
Ordenshuset

Ordenshuset på Fiskgatan i Leksand.

Efter att Rebeckaloge nr 61 Margareta Buréa instituerades den 16 maj 1987 "sambodde" bröderna och systrarna i Sparbankslokalen i Leksand. Men 1988 blev Leksand Odd Fellow uppsagda och ett intensivt arbete påbörjades för att finna en lokal länplig som logehem.

Detta skedde i en tid då lokaler inte stod att uppbringa och det lilla som fanns vara alldeles för dyrt. Uppfinningsrikedomen var enorm - logemöten blev förlagda till bystugor och tillsammans med systerloger i Falun och Mora när det var gradgivningar. Det blev bussturer med en syster vid ratten och det var en tid som ingen skulle vilja vara utan!

Så började planeringen när man fastnade för den med bråte överfyllda källarlokalen som tillsammans med bröderna i L122 förvandlades till en liten men mysig logelokal med en härlig hemkänsla. I köket kunde man stå och nå allt - spis , diskmaksin, skåp!

Nyåret 1999 blev det känt att Leksands Baptistkyrka skulle säljas. Redan 1988 vid sökandet efter lämpligt Odd Fellow-hem fanns tanken där, men det tog några år tills församlingen bestod av endast 8 medlemmar och det blev alltför kämpigt för dem att kunna bära kostnaderna för kyrkan. Det fanns högre bud, men Baptistkyrkan kände för Odd Fellows tankar och ideal. I mars skrevs köpekontraktet under.

Leksand Baptistkyrka hette Elimkapellet och uppfördes under åren 1883-86. 1912 drog man i elektricitet och huset har ständigt varit föremål för ombyggnationer inomhus. 

En byggkommitté bildades och sedan var det arbete, arbete och mera arbete! Trots insatsen av AMS-arbetare under ett par månader höll inte kalkylen - vilket det ju sällan gör vid större byggen heller. Mycket ideellt arbete lades ner och både pengar och material var välkomna bidrag.

Idag är stoltheten och glädjen stor över Odd Fellow-huset. Invigningen skedde i november 1999 med den högtidlliga ceremonin med altarbygge, många gäster och uppvaktningar. Särskild stolthet finns över det vackra recepiendrummet.

Efterhand som verksamheten i de båda logerna har bedrivits har utrymmena inomhus kontinuerligt förbättrats bl a har en hiss installerats som gör att huset nu är handikappanpassat. Huset som nu är i ett mycket välanpassat skick i övrigt är en stor tillgång för de båda logerna. Köket som finns i huset är helt renoverat och modernt utrustat så att det uppfyller alla krav för matlagning på plats vilket är en mycket stor tillgång för alla bröder och systrar.

Ordenshuset ligger mycket centralt i Leksand och parkeringar finns på den egna tomten vilket är en stor tillgång då logerna har sina möten.