Tre Kungar
Ordenshuset

Ordenshuset i Kungälv samlar Brödralogen nr 163 Tre Kungar med 112 medlemmar samt från år 2007, även Rebeckalogen nr 108 Margareta Fredkulla med 60 medlemmar.
Byggnaden förvaltas av Fastighetsbolaget Trekungen som är 100% ägt dotterbolag till Brödralogen 163 Tre Kungar.

 

Historik

Logen nr 163 Tre Kungar instituerades 1990-10-06 och vår första Ordenslokal var då på Nedre Fontinskolan i f d Hantverksföreningens lokaler. Vid invigningen var  vi  56 bröder. Här huserade vi t o m 2002 då vi flyttade till nya lokaler i Teliahuset.
      Ordenshuset i Kungälv samlar Brödralogen nr 163 Tre Kungar med 112  medlemmar samt, från år 2007, även Rebeckalogen nr 108 Margareta Fredkulla med 60 medlemmar.

Byggnaden förvaltas av Fastighetsbolaget Trekungen som är 100% ägt dotterbolag till Brödralogen 163 Tre Kungar.

Huset byggdes som telestation 1948. Tillbyggdes 1958 och 1965. Ombyggdes och tillbyggdes 1970.
      2002 såldes Teliahuset till Logen nr 163 Tre Kungar i Kungälv och ändrade namn till Odd Fellow-huset.

Huset omfattade tre hus, sammanbyggda till ett, men med olika takhöjder. Telia hade här sina AXE-växlar för Göteborg, Bohuslän och Västergötland, så detta var ett viktigt hus för Telia. Därför var det på den tiden det enda bombsäkra huset i Kungälv och utfört i ett speciellt rött hamrat tegel förmodligen importerat från Nederländerna. Ytterväggarna är ca 50 cm tjocka.

Det var en stor ombyggnad av Teliahuset som krävdes. Logebröderna lade ner 2.245 timmar av eget arbete- helt utan ersättning, i samband med ombyggnaden   Allt invändigt skalades bort, nya golv och väggar krävdes, och  nya rum som var anpassade för vår verksamhet färdigställdes.

Uthyrning

Vi gjorde också i ordning utrymmen som vi hyrde ut till kommunens sjuksköterskor samt till kommunens hemtjänstpersonal. (dessa utrymmen är numera uthyrda till andra hyresgäster). Telia hyr också utrymmen hos oss.

Huset

Vårt hus är anpassat enligt de nya regler som gäller för brandsäkerhet.
      Odd Fellow-huset ligger på ca 100 m avstånd från Kungälvs kommunhus - alltså mitt i centrala Kungälv - och omfattar totalt  2 200 kvadratmeter där vi själva disponerar ca 400 kvadratmeter.
      Huset är modernt utformat i sin inredning. Det är handikappanpassat och omfattar bl a kapprum, toaletter och samlingsrum.

Ordenssalen

Ordenssalen ligger i mitten av huset och kan ta emot 100 personer. Vi har en vacker stjärnhimmel som visar hur stjärnhimlen såg ut på Invigningsdagen klockan 12.00.
      Här finns en toppmodern ljud- och ljusanläggning. Det hela sköts från ett manöverbord där man kan framställa stjärnhimlen från då dagen gryr till aftonrodnad och helt mörkt med bara stjärnor tända.  Ljudet kan anpassas till varje pulpet i Ordenssalen samt till användning av CD-skivor.
      I Ordenssalen finns också en skjutbar ridå, omklädningsrum och god plats för gradgivningar.

Matsalen

Matsalen kan också ta emot 100 personer. Vi har också ett toppmodernt cateringkök i anslutning till matsalen.
      På ena kortsidan i matsalen finns en canvasbild i fyrfärg som mäter 2.40 x 3.20 meter föreställande den norske kungen Magnus Barfot, Inge den äldre av Sverige, den danske kungen Erik Ejegod samt Margareta Fredkulla Dessa tre kungar samlades i Kungälv för att reda ut en tvist om rätten att ta upp skatt väster om Vänern. Det slutade med att Inges dotter Margareta (kallad Margareta Fredkulla) giftes bort med Magnus Barfot, som dock dog bara något år senare. Margareta gifte då om sig med Nils av Danmark. En verkligt samnordisk drottning alltså. Trekungamötet skedde år 1101.

Källare och vind

I källaren finns Recipiendrummet, ett bibliotek, sammanträdesrum, förråd samt en stor öppen golvyta. På vinden har vi ett arkiv för logens viktiga och historiska dokument.

Sammanfattning:

1999 konstaterade vi att vi inte hade råd att skaffa ett eget hus. Två saker hindrade oss:
  1: Ej tillräckligt med kapital, 
  2: För litet antal medlemmar.
Men vi hade drömmar - och vi förverkligade dem. Vi minns gärna de ord som vår broder Gudmar Grosshög sade: ”Hemmet byggs inte i första hand av trä och sten, utan på gemenskap och en tro på de grundregler vi får tillbuds varje Logeafton”.

Logen nr 163 Tre Kungar sammanträder första och tredje måndagen i månaden.
Rebeckalogen nr 108 Margareta Fredkulla sammanträder andra och fjärde tisdagen i månaden.

Fakta

Ort

Kungälv

Byggnadsår

1948

Arkitekt

(Okänd)

Brukat av Odd Fellow sedan

2002

Total yta (kvm)

2 200