S:ta Birgitta
Ordenshuset

I Linköping är många verksamheter samlade under ett gemensamt tak. Det är brödralogerna nr 40 Östergyllen, nr 91 Stångebro, nr 112 Folkungaträdet och nr 146 Olaus Magnus samt Rebeckalogerna nr 6 S:ta Birgitta och nr 83 Ellen Key. Därtill patriarklägret nr 5 Österled och matriarklägret nr 4 Corona. Ungefär ettusen medlemmar har här sin ordenshemvist.

Tomten började bebyggas 1879 och såldes 1915 till sex bröder i Logen nr 40 Östergyllen. Fastighetsaktiebolaget Östergyllen bildades och fick 1916 lagfart på fastigheten. Efter om- och tillbyggnader invigdes Ordenslokalerna 1921. Lokalerna är tillbyggda och renoverade fram till 1995. Byggnaden har ett förnämligt centralt läge på S:t Larsgatan, ett av Linköpings centrala huvudstråk. Fasaden renoverades under 2014.

 

Butiker, kontor, bostäder - och ordenslokaler

Vårt hus omfattar totalt 3 000 kvadratmeter som inrymmer såväl butiker och kontor i huvudbyggnadens gatuplan. Motsvarande funktioner finns även i en annexbyggnad på gårdssidan. Den andel som nyttjas för Odd Fellow Ordens verksamhet på våning 2, 3 och 4 är 1 050 kvadratmeter. Därtill kommer cirka 100 kvm förrådsutrymmen.

Våning 2: Bankettsalen och mycket annat

På fastighetens andra våning möts vi av den anrika Nedre Hallen med sina ursprungliga paneler och den stora öppna spisen - allt från 1800-talet. Det är här bröder och systrar träffas innan sammanträdena i sina loger eller läger. Här finns även den ståtliga Bankettsalen där vi avnjuter underbara middagar. Det man främst lägger märke till är de kristallkronor och sigill som utgör en effektfull utsmyckning av lokalen. Bankettsalen rymmer ca 130 sittande gäster. Våning 2 består också av vårt Recipiendrum, Lilla Ordenssalen, samt ett antal expeditioner och sammanträdesrum.

Våning 3: Den vackra Stora Ordenssalen

Den vackra designen från förra sekelskiftet som präglar Nedre Hallen följer oss även upp till nästa våningsplan; till Övre Hallen på tredje våningen. Härifrån når man Stora Ordenssalen - en arkitektonisk pärla. Den stora salen, som ofta bedöms som en av landets vackraste, är en skapelse där såväl hög konstnärlig nivå som anpassning till Ordens ursprungliga anvisningar är väl uppfyllda. Under den vackert välvda stjärnhimlen ryms långt mer än hundra besökare.

Piporgel av mycket hög klass

Till Stora Ordenssalen hör en mycket förnämlig piporgel med 17 stämmor, 2 manualer och pedal. Den uppfördes 1938 av orgelbyggaren Olof Hammarberg. Professor Oskar Lindberg, som var Odd Fellow-medlem, var med och skapade orgelns disposition som därmed är väl anpassad till den musik som Odd Fellow Orden använder.

Våning 4: Expeditioner och sammanträdesrum

I detta Ordenshus bedrivs en omfattande verksamhet och för den krävs gott om sidoutrymmen av olika slag. Sådana finns även på den översta våningen - samt även i de mäktiga källarvalven från slutet av 1800-talet.

Fakta

Ort

Linköping

Byggnadsår

1879

Brukat av Odd Fellow sedan

1921

Total yta (kvm)

3 000

Under sommaren 2008 genomfördes omfattande renoveringsarbeten till stora kostnader. Ett antal miljoner kronor investerades i att Ordenslokalerna försågs med ny ventilation, Bankettsalen byggdes om för att få en modernt anpassad akustik, alla äldre elinstallationer byttes ut och samtliga lokaler fick nya dörrar som överensstämde de nya reglerna för brandsäkerhet. Samtidigt installerades nya elektroniska låssystem.