S:ta Birgitta
Historik

Rebeckalogen nr 6 S:ta Birgitta finns i Linköping och har ca 165 medlemmar. Logen sammanträder första och tredje torsdagen i månaden. I juni och augusti hålls sommarsammanträden under ledigare former. Vi har logemöten i Ordenssalen och därefter en gemensam måltid i Bankettsalen. Ibland har vi föredrag och annan underhållning i samband med måltiden. Ibland ordnas resor, studiebesök, utflykter eller besök i andra loger. Årsavgiften är 1 400 kr (2019).

De första Rebeckalogerna i Sverige bildades 1967 då 6 loger instituerades och den sista av dessa var nr 6 S:ta Birgitta. De har fått många efterföljare och det finns nu 115 Rebeckaloger med ca 14 000 medlemmar.

Den 10 november 1966 bildades en Rebeckaförening i Linköping och den omvandlades till Rebeckalogen nr 6 S:ta Birgitta, vilken instituerades på Birgitta-dagen den 7 oktober 1967. De tio stiftarna till såväl föreningen som logen fick sina Rebeckagrader i Danmark, dels i nr 9 Kaeden, Nakskov och dels i nr 5 Dronning Margarete, Roskilde.

Via övergångscertifikat från Norge tillkom 6 systrar och vår loge hade vid början av sin verksamhet 16 systrar. Vid den första gradgivningen den 8 oktober 1967 fick logen  28 nya systrar från Linköping, Västervik, Jönköping med omnejder. Vid årets slut fanns 49 systrar. Vår första Organist, Greta Bäckius, författade 1968 en Rebeckasång, till vilken hon även satt musiken, och den sjungs fortfarande.

Vi fick vår första dotterloge nr 20 Katarina i Vadstena den 24 april 1976. Den 7 mars instituerades vår andra dotterloge, nr 36 Drottning Josefina i Oskarshamn. Vår tredje dotterloge, nr 46 Anna Cederflyckt, fick vi den 14 mars 1987. Vår fjärde dotterloge har vi fått här i Linköping, nämligen logen nr 83 Ellen Key. Logen instituerades den 28 september 1996.  Redan1990 fick vår första dotterdotterloge i nr 67 Cecilia Fryxell, Kalmar. Nästa dotterdotterloge kom våren 1994 när logen nr 80 Sophia Isberg, Motala, bildades. Vi har också två vänloger; en i Danmark och en på Åland.

Varför namnet S:ta Birgitta?
Eftersom vi var den första Rebeckalogen i Östergötland tog vi namnet S:ta Birgitta efter den mest kända kvinnan häromkring. Birgitta Birgersdotter (känd som den Heliga Birgitta eller S:ta Birgitta), född omkring 1303, död 23 juli 1373 i Rom, var en svensk författare, teolog, klostergrundare, helgon och skyddspatron för Europa. Bland annat grundade hon Vadstena klosterkyrka som är byggd efter hennes mycket noggranna anvisningar.

Välgörenhet:
En stor del av vår verksamhet är den humanitära som utövas såväl lokalt som nationellt och internationellt. Lokalt har vi gett stöd till Frälsningsarmén, Eleonoragruppen, Kvinnojouren, Sjukhusclownerna och andra projekt som främst stöder kvinnor och barn. Läs om den centrala välgörenheten