Hitta Odd Fellow

Sök på valfri ort för att hitta Odd Fellow-verksamheter i Sverige.

Intresserad?

Vill du veta mer om Odd Fellow och hur du kan bli medlem i Orden, vad det innebär och vad du kan göra för omvärlden? Fyll i vår intresseanmälan så kontaktar vi dig.

Odd Fellow Orden hjälper flyktingar
En halv miljon till UNHCR

Just nu befinner sig 60 miljoner människor på flykt runt om i världen. Det är mer än hela Sveriges befolkning, sex gånger om. Här passar det verkligen att använda begreppet katastrof! Det har Odd Fellow Orden insett och det märks.

UNHCR är den största mottagaren

Fram till och med årsskiftet 2015/2016 har gåvor på nästan 500 000 kronor under kort tid skänkts till UNHCR som stöd i deras otroligt omfattande hjälpinsatser. Svenska Storlogen har ur sin Humanitära fond betalat ut 100 000 kronor och landets loger och läger har därutöver bidragit med ytterligare nästan 400 000 kronor som samlats in från medlemmarna och i vissa fall även tagits ur verksamhetens lokala välgörenhetskonton.

SSRS är en annan mottagare

Sjöräddningssällskapet har länge varit en ständig mottagare av enkonomiskt stöd från Odd Fellow Orden. Nu har dessa insatser ökat bland Ordens medlemmar och stora belopp har gått till SSRS-insatserna i områden med särskilt stora skaror som flyr över hav.

Diakoni-verksamhet får ofta lokalt stöd

Många loger runt om i landet ger också ekonomiskt stöd till Svenska Kyrkans diakoni i deras hjälp till flyktingar som kommit till Sverige, men har det fortsatt svårt.

En ung pojke på flykt från kriget i Syrien bär sin bror över gränsen mellan Grekland och Makedonien.
Foto: UNHCR / Andrew McConnell

Ofattbart lidande!

Det är svårt att förstå vidden av det hemska som händer - och som aldrig tycks avta. På UNHCR:s svenska webbplats finns en mängd skrämmande fakta. Eftersom Odd Fellow Orden och våra medlemmar är så aktiva vi har tagit oss friheten att citera valda delar:

  • 17 år - så lång tid befinner sig en människa på flykt i genomsnitt efter att ha tvingats lämna sitt hem.
  • Just nu befinner sig 60 miljoner människor på flykt runt om i världen. Det är mer än hela Sveriges befolkning, sex gånger om.
  • De flesta, 64 procent, är internflyktingar som är på flykt i sitt hemland. 33 procent är flyktingar som har sökt skydd i ett annat land och 3 procent är asylsökanden.
  • I Syrien är just nu mer än halva befolkningen på flykt. Ungefär 8 miljoner människor är på flykt inne i Syrien och 4 miljoner har sökt skydd i grannländerna. I Libanon är mer än var femte person idag är flykting.
  • UNHCR arbetar över hela världen, just nu på 462 platser. Världens största flyktingläger ligger i Dadaab i Kenya. Det är lika stort som Örebro till ytan. Där bor över 300 000 människor på flykt från Somalia där konflikter har pågått i över 20 år.
  • Pengarna som UNHCR samlar in räddar livet på miljontals människor. I Sverige har över 400 miljoner kronor samlats in hittills i år och det är hjälp som går fram. 87 procent når människorna på flykt.
  • Under 2014 delade UNHCR ut 3 miljoner filtar, 40 000 tält, 590 000 myggnät, 34 800 solcellslampor och 630 000 paket med köksutrustning till akuta flyktingkriser. Och detta är bara en liten del av allt arbete.

Fortsättning följer - givetvis!

Behovet av stöd är oändligt. Det som pågår kommer att fortsätta länge. Alla måste hjälpas åt nu när världen faktiskt ändras. Det som händer är så omfattande att ingen kan stå oberörd vid sidan av.

Vill du veta mer?

Titta då på filmen på UNHCR:s webbplats!
På två minuter berättar artisten Petter om hur UNHCR hjälper människor på flykt i världen, var de befinner sig och hur din gåva räddar liv.

(Publicerat 2015-11-22 uppdaterat 2016-03-02)